Szeretnéd hogy...

Szeretnéd, hogy leGYEN egy

ragyogóan új megjelenésed?

gallery/szirom_ok

MILYEN TÉMÁK ÉRDEKELNEK? 

Írd meg nekem, vedd fel velem a kapcsolatot! Te magad is írhatsz, ha illeszkedik a a webhelyem témájához, a forrás megjelölésével szívesen közzéteszem. 

1. MIÉRT FONTOSAK A BARÁTOK?

HOGYAN TALÁLJUNK BARÁTOKRA? 

 

Társadalmunk általában a romantikus kapcsolatokra helyezi  a hangsúlyt. Úgy gondoljuk, hogy csak az ennek megfelelő ember megtalálása tesz minket boldoggá, és kiteljesedővé. De a kutatások azt mutatják, hogy a barátok valójában még fontosabbak pszichológiai jólétünk szempontjából. A barátok több boldogságot hoznak az életünkbe, mint gyakorlatilag bárki más. 

 

A barátságok nagy hatással vannak a mentális egészségünkre és boldogságunkra. A jó barátok enyhítik a stresszt, kényelmet és örömöt nyújtanak , és megakadályozzák a magányt, és elszigeteltséget. A szoros barátságok kialakulása erőteljes hatással lehet a fizikai egészségünkre is. A társadalmi kapcsolat hiánya ugyanolyan kockázatot jelenthet, mint a dohányzás, a túl sok ivás, vagy az ülő életmód. Egy svéd tanulmány megállapította, hogy gazdag baráti hálózat fenntartása, a fizikai aktivitás mellett, jelentős plusz évekkel is járhat az életünkben. 

 

A szoros barátságok viszont nem csak megtörténnek. Sokan küzdenek az emberekkel való ismerkedés, és a minőségi kapcsolatok kialakítása érdekében. Bármilyen korúak legyünk, és bármilyen körülmények között élünk is, soha nem késő új barátokat szerezni, újra kapcsolatba lépni  a régi barátokkal. Ez jelentősen javíthatja az érzelmi egészségünket, és jólétünket. 

 

A BARÁTSÁG ELŐNYEI 

 

A barátságok kialakítása és fenntartása időt, energiát igényel, de számos előnnyel járnak nekünk. 

 

A boldog és pozitív barátokkal eltöltött idő pozitívan befolyásolja hangulatunkat, és életvitelünket. 

 

Segít a céljaink elérésében. Barátunk ösztönzése növeli az akaraterőnket,  és növeli sikereink esélyét. 

 

A jó barát csökkenti a stresszt és a depressziót. Az aktív társadalmi élet erősíti az immunrendszerünket, és csökkenti az elszigeteltséget, amely a depresszió egyik fő tényezője.

 

A jó barát támogat a nehéz időkben. A barátok segíthetnek megbírkózni a betegségekkel, a munka vagy szeretteid elvesztésével, a kapcsolat felbomlásával vagy az élet bármely más kihívásával, elég ha csak megosztod a problémáidat. 

 

A jó barát támogató az öregségben is. Megöregedve, nyugdíjasként, betegségben, szeretteink elvesztésével gyakran elszigeteltek maradunk, ha nincsenek barátaink. 

 

A jó barát növeli az önértékelésünket.  A barátság egy kétirányú utca, és az adásvétel "adj" oldala hozzájárul az önértékelésünkhöz. 

 

MIÉRT NEM ELEGENDŐEK AZ ONLINE BARÁTOK? 

 

A technika új vívmánya, hogy egy kattintással felvehetünk egy barátot, vagy új kapcsolatot létesíthetünk. De ha több száz online barátod is van, az nem ugyanaz, mint ha közeli barátod is is van, akivel személyesen is eltöltheted az idődet. Az online barátok nem ölelhetnek meg, amikor válságban vagy, ha beteg vagy, és nem ünnepelnek veled boldog eseményt. A leghatékonyabb, és egyben legfontosabb kapcsolatokat akkor éljük meg, amikor szemtől szemben vagyunk a barátainkkal. Kezeld nagy prioritással a kapcsolataidat a való világban, nem csak online! 

 

TUDOD MIT KELL KERESNED EGY BARÁTBAN? 

 

Barát az, akiben megbízol, és akivel megérted magad, akivel probléma nélkül, nyíltan tudsz kommunikálni. 

 

A barát valódi érdeklődést mutat az iránt, mi történik az életedben, érdekli amit mondasz neki, érdekli hogyan érzel, és milyen gondolatok foglalkoztatnak. 

 

A barát elfogad annak, aki vagy. 

 

Figyelmesen meghallgat, anélkül, hogy megítélne téged, javaslatot is tehet hogyan kellene kezelned a problémádat, vagy megpróbálhatja megváltoztatni a rossz hozzáállásodat. 

 

A gondolataidat kényelmesen tudod megosztani vele. 

 

Mivel a barátság mindkét irányba működik, a barát egy olyan személy, akivel teljes bizalommal lehettek egymás iránt, és bízhattok az egymás iránti hűségben. 

 

ARRA ÖSSZPONTOSÍTS, HOGYAN ÉRZED MAGAD A BARÁTSÁGBAN, ÉS NE A BARÁTSÁG KÜLSŐSÉGEIRE, ÉS ARRA, MÁSOK MIT GONDOLNAK.

 

KÉRDEZD MEG MAGADTÓL: 

 

Jobban érzed magad a vele eltöltött idő után? 

 

Otthonosan érzed magad a társaságában? 

 

Biztonságban érzed magad,  amikor elmondod neki a legbensőbb gondolataidat?  Vagy arra kell figylened mit és hogyan mondasz? 

 

Támogató a barátod, és tisztelettel van irántad? 

 

Olyan emberrel barátkozom, akiben feltétlenül megbízhatok? 

 

A lényeg: Akkor jó a barátság, ha jól érzed magad benne. Ha valaki megpróbál irányítani, kritizál, visszaél a negylelkűségeddel, vagy nem kívánt drámát, negatív érzelmeket hoz az életedbe, ideje újraértékelni a barátságot. A jó barát nem követeli meg, hogy lemondj a saját a érdekeidről, és nem a saját érdekeit tartja szemelőtt. 

 

TIPPEK HOGYAN BARÁTKOZZ, MÉG AKKOR IS HA FÉLÉNK VAGY

 

Figyelj másokat, ne a saját gondolataiddal foglalkozz. A másokkal való kapcsolatteremtés kulcsa az, hogy érdeklődést mutatnak irántad. Ha valakit igazán érdekelnek a gondolataid, érzéseid, tapasztalataid, véleményed, akkor azt érezni fogod, ami majd tetszik is neked. Te is akkor tudsz barátokra szert tenni, ha érdeklődést mutatsz irántuk. Ha a másik nem igazán kíváncsi rád, akkor hagyd a csatlakozási próbát. 

 

Figyelj! Hallkítsd le az okostelefonod, ne használd, kerüld az egyéb zavaró tényezőket is, és próbáld valóban meghallgatni a másik felet. Ha nagy figyelmmel tudsz lenni a másik iránt, meghallgatod amit mond, tesz, gyorsan megismerkedhetsz a leendő baráttal. Ugyanezt kell tapasztalnod magad felé is. Ha figyelsz a másikra, meg fogod jegyezni a történetet amit elmesél neked, tudni fogod mi történik épp az életében. 

 

Megtörténhet, hogy sok olyan ismerősünk van, akikkel apróbb beszélgetéseket folytatunk nap mint nap, eszmét cserélünk, vagy vicceket mesélünk egymásnak, vagy csak online váltunk gondolatokat. Miből gondolhatjuk, hogy az ilyen alkalmi ismerősök lehetnek akár a barátaink is. 

 

A barátságot initmitás jellemzi. Az igaz barátok ismerik egymás értékeit, küzdelmeit, céljait, és érdekeit. Ha szeretnéd, hogy az ismerősből barát legyen, próbálkozz lépésenként feltárni előtte a legbensőbb gondolataidat. 

 

Nem kell elsőre feltárni előtte a legszorosabban tárolt titkot, kezd egy kicsi személyesebb dologgal, és figyeld hogyan reagál a másik. Úgy látod érdekli őt? Ha igen, akkor viszonozni fogja, hogy ő is feltár előtted egy kisebb személyes dolgát. 

 

ÉRTÉKELD AZ ÉRDEKLŐDÉSÉT

 

A barátság kettőn áll, ezért fontos hogy fel tudd becsülni, hogy a másik személy is új barátot szeretne. 

 

  • Tesz fel neked olyan kérdéseket, hogy jobban megismerjen téged? 
  • Elmond valamit magáról, túl a felszínes dolgokon? 
  • Figyel rád mindig amikor találkoztok? 
  • Tesz lépéseket, hogy találkozzon veled? Megbeszéli veled a következő találkozás időpontját?
  • Áldoz a szabadidejéből rád? Vagy mással is foglalkozik a rád szánt időben. 

 

Ha nem kapsz ilyen kérdéseket, akkor valószínűleg ez a személy nem alkalmas arra, hogy a barátkozz vele. Ennek sok oka lehet, semmiképp ne vedd magadra!

 

HOGYAN TALÁLKOZHATSZ ÚJ EMBEREKKEL? 

 

Hajlamosak vagyunk barátnak gondolni olyan személyeket, akikkel iskolába járunk, együtt dolgozunk, vagy a közelünkben lakik. Minél többet látunk valakit, annál nagyobb a valószínősége, hogy barátság alakul ki közöttünk. Figyeld hova jár, hol tölti a szabadidejét, és próbálj minél többször összetalálkozni vele. 

 

A barátság sokszor kialakulhat a közös érdek talaján is. Ugyanis általában olyan embereket vonzzunk, akikkel közös az érdeklődésünk,  azonos a hobbink, azonos kulturális háttérrel rendelkezünk, azonos korúak vagyunk, vagy a munkában is egymást támogatjuk. Keresd, hol találkozhatsz ilyen ismérvek alapján emberekkel! 

 

Amikor új emberekkel próbálkozol ismerkedni, vondd le a tapasztalataidat, amit legközelebb hasonló helyzetben hasznosíthatsz. Ez még szórakoztató is lehet. 

 

Ha önkéntes munkákat is vállalsz, egy lehetőség új emberekkel való ismerkedésre, azon túl, hogy a társadalom számára nagyon értékes munkát végzel. 

 

A közösségi oldalakon, ha egy csoporthoz az érdeklődésed miatt csatlakozol, keresd, mikor tartanak személyes találkozókat, és vegyél részt ezeken.

 

Kutyasétáltatás közben is könnyen lehet ismerkedni, mert a kutyatulajdonosok gyakran megállnak és csevegnek, miközben a kutyák szimatolnak, vagy játszanak egymással. Ha nem tudsz felvállalni kutyatartást, vállalhatod idegen kutya sétáltatását is, esetleg egy menhelynek is felajánlhatod a szolgálataidat. 

 

Vegyél részt olyan közösségi eseményeken, amit a környezetben tartanak. Érdeklődj az iskolák, művelődési házak, sportkörök, könyvtárak, klubbok programjai iránt. 

 

Még ha egész életedben is a környéken laktál, akkor is viselkedj úgy, mintha fel szeretnéd fedezni a környezetedet, a látnivalókat. Érkezhetnek idegenek a faludba, városodba, akik szintén keresik ezeket a látnivalókat, és gyakran szívesen veszik az útbaigazításodat, ismertetődet. 

 

Ha van a közeledben sporttevékenység, derítsd fel a csapat rajongóit, és máris van egy közös érdeklődés, amikor beszélgetést kezdeményezhetsz. 

 

Nagyon nehéz új emberekkel ismerkedni annak, akit csak a telefonja érdekli, és azt bújja. Távolítsd el a fejhallgatót, tedd el lehallkítva az okostelefonod, miközben egy boltban vásárolsz, vagy buszra vársz, vagy utazol. Nincs annál borzasztóbb, amikor egy közlekedési eszközön utazva privát beszélgetést kell hallgatnia az utastársnak.  Helyette legyen inkább szemkontaktusod az emberekkel, és beszélgetésbe is bocsátkozhatsz idegenekkel, soha nem tudhatod hová vezet. 

 

TIPPEK HOGYAN SZÓLÍTS MEG ISMERŐSÖKET

 

Hívd meg a szomszédod egy sütire, italra, vagy filmre. Sok ember ugyanolyan kényelmetlenül érzi magát, ha barátokat szeretne szerezni, mint te. Később a szomszéd, ismerős ezért köszönetet fog mondani neked. 

 

Vedd fel a kapcsolatot az iskoláddal, milyen találkozókat szerveznek. 

 

Kövesd nyomon a közösségi oldalon a régi barátokat. Próbálkozz újra csatlakozni hozzájuk, megszólítani őket, majd hívd meg őket egy kévéra, ahelyett, hogy csetelnél velük. 

 

Sok esetben a munkábajárók telekocsi szolgálatot vesznek igénybe. A közeledben lakó ismerősöket kérdezd meg, nem lenne e igényük erre a szolgáltatásra, hogy csatlakozzatok. Egy jó kiinduló alap a beszélgetéshez. 

 

HOGYAN KÜZD LE AZ AKDÁLYOKAT, AMIK A BARÁTSÁGOK KIALAKITÁSÁBAN AKADÁLYOZNAK

 

Ha túl elfoglalt vagy...

 

A barátságok kialakítása és fenntartása időt és energiát igényel, de ha fontos számodra, egy sűrű programban is megtalálhatod azt az időt, amit erre tudsz szánni. 

 

A határidőnaplódba a barátokkal való találkozást is ütemezd be, heti, vagy havi ütemezéssel, amit mindig tarts be. Amikor találkozol egy ismerőssel, mindig beszéld meg, mikor, milyen programon vesztek részt együtt, vagy csak beszélgettek egy kávé mellett. 

 

Járj együtt az ismerőseiddel ha teheted edzőterembe, sétálni, kerékpározni, focizni, vásárolni, vagy csak fogadj el tőlük megbízásokat, amik lehetőséget adnak a találkozásokra. 

 

Ha valóban nincs időd egyszemélyes találkozókra az ismerősökkel, beszélj meg csoportos találkozót. Rendezhetsz főzést, kártyázást, kertépítési tanácsokat, grillpartit, közös film nézést, zenélést, smink napot, gyermekekkel játékot, közös testedzést, túrát, kerékpározást, a lényeg, hogy a csoport minden tagjának ez örömet okozzon. Ez egy jó módja annak, hogy megismertesd egymással a barátaidat. 

 

HA FÉLSZ AZ ELUTASÍTÁSTÓL 

 

Ha magad nem tudsz megbírkózni a régen ért ezirányú traumákkal, kérd egy terapeuta segítségét, aki személyesen, vagy csoport foglalkozás keretében feltárhatja előtted a jövőbeli barátságok kiépítésének új lehetőségét. Kereshetsz lehetőséget a Lélekfogadó webhelyen is. 

 

 

 

AMIT TERAPEUTA NÉLKÜL IS FOGADJ EL

 

Csak azért, mert valakit nem érdekel a beszélgetés vagy társalgás, nem jelenti automatikusan azt, hogy téged utasít el. Lehet hogy elfoglalt, magábazárkózó, vagy más dolgok foglalkoztatják épp, vagy legalább akkora problémát okoz neki a barátságok építése, mint neked. Az elutasítás nem neked szól, az róla árulkodik. 

 

Ha valaki elutasít téged, az nem jelenti azt, hogy értéktelen vagy, és szerethetetlen. Lehet hogy tévesen értelmeztek téged, vagy félreértették a kapcsolódásod, vagy talán tényleg nem is kellemes, kedves emberek, nem is kell velük próbálkoznod. 

 

Nem fogsz tetszeni mindenkinek akivel találkozol, és neked sem fog mindenki tetszeni. Összpontosíts a hosszú távú célra, hogy csakis minőségi kapcsolatokat keress, ahelyett, hogy időt áldozz arra, ami nem hoz kedvező fordulatot. Mindig ott van egy következő személy. 

 

Számolj az elutasítással, akkor nem fog rosszul érinteni. Aki elutasított, az tovább ezzel nem foglalkozik, nem fog ezen járni az esze, ha te is azonnal tudomásul veszed. Nem kell további energiákat raknod bele. Vedd észre azonnal. 

 

A JÓ BARÁTSÁGOK ÉRDEKÉBEN TE IS LEGYÉL JÓ BARÁT

 

Az új barátság megszerzése csak az utazás kezdete. A bartáságoknak időbe telik a kialakulása, és még több idő kell az elmélyülésükre, tehát az új barátságokat ápolni kell. 

 

Bánj a barátoddal úgy, mint ahogy te szeretnéd hogy bánjon veled. Légy megbízható, megfontolt, és hajlandó legyél időt áldozni a barátodra. 

 

Légy jó hallgató! Úgy hallgasd és támogasd a barátaidat, ahogyan te is szeretnéd, hogy meghallgassanak. 

 

Ne légy terhes számára, vagy ráakaszkodó, mert mindenkinek szüksége van az egyedüllétre, és arra, hogy más emberekkel is tudjon időt tölteni.

 

Ne állíts szabályokat, és elvárásokat a barátaiddal szemben. Hagyd, hogy a barátság természetes módon fejlődjön. Mindketten külön személyiségek vagytok, nem biztos hogy a barátságotok úgy fog alakulni, ahogyan te azt pontosan elvárnád. 

 

Légy megbocsátó. Senki sem tökéletes, és minden barát hibázni fog. Lépj át a problémán. Ez sokkal jobban segít a kapcsolatotok elmélyülésében. 

 

Forrás: helpguide.org

Szerzők: Lawrence Robinson, Anne Artley, Melinda Smith, MA és Jeanne Segal Ph.D.  2019. június 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gallery/f51a9bfbbf9787e0c5682a085582fbc0

Képek forrása: pixabay.com

Szeretnéd hogy...